Båtkarneval i byn
Igår hade vi den första upplevelsen av den omtalade Båtkarnevalen/orienteringen i Löa. I strilande regn deltog ett 15-tal flytekipage, alla mer eller mindre utsmyckade enligt årets tema, Flower Power! Det var Kollektiv, Hare Krishna, Hippiebussar och en massa andra heltokiga upptåg. Underbart busigt! Löa slutar aldrig att överraska. Känns tveklöst som en bra och rolig plats att på på/i:-)
Kurs i att tillverka sina egna färger
Helgen fortsatte med en kurs i hur man tillverkar sin egen färg; billigt, snyggt och miljövänliga färger. Det var limfärger, äggtempera, linoljefärg, bivaxlasyr…både för inom- och utomhusbruk på möbler, vägg och tak men även för konstnärligt ändamål. Dunderskoj! Instruktörer var våra goda vänner Christer och Lena Sandberg som arbetat med byggnadsvård i mer än 20 år. Mycket kunniga! Så nu blir det måla av hemma hos alla deltagarna…
Första vernissagedagen!
I dag hade vi den första vernissagen på Gröna Ånäs i den gamla träullsfabriken. Det blev ett synnerligen lyckat event med fler besökare än vi kunnat hoppats på. Det var våra vänner, tillika formidabla konstnärer, Maria Gotthard Frimodig och Lena Sandberg som ställde ut sin alster. Under vernissaget spelades det live-Harpa och gitarr. Så läckert! Efteråt firades det med alla som varit involverade under dagen. På kvällen konsert i Löa med Dan Reed! Nu är det verkligen sommar på Gröna Ånäs…:-)
Första kursen! Nu har vi bin:-)
Första kursen på Gröna Ånäs!! Patrick Sellman instruerade oss i konsten att odla bin i sk. topplistkupor. Bland annat ”installerade” vi ett bisamhälle i våra nya kupa. Så roligt och spännande!! Nu har vi alltså bin på gården i perfekt timing för all pollinering som nu ska till på alla fruktträd, bärbuskar, grönsaker mm.
En fortsättningskurs i biodlingens ädla konst kommer någon gång under sensommaren:-)
En vecka med wwoofers
Nu har våra 3 första och duktiga ”wwoofers” (Max från Tyskland, Louise från Danmark och Kim från Göteborg) varit här på Gröna Ånäs i en vecka. Och jösses vad det går undan när man är några stycken som hjälper till:-) Vi har supertrevligt tillsammans, både då vi jobbar och bara hänger. Och vi lär oss massor av varandras kunskap om ekologisk odling och om livet… TACK!
(WWOOF betyder World Wide Opportunities on Organic Farms och en ”wwoofer” är alltså en typ av volontär som mot mat och husrum hjälper till med sysslorna på gården. Mycket populärt bland yngre vuxna att på så sätt ta sig runt i världen – smart!))
Nu börjar det hända saker!
Våren har verkligen kommit med både friska vindar och sol och Kung Bore har nog gjort sitt för säsongen och har förhoppningsvis dragit långt bort nu! Det börjar titta upp vitsippor och scilla under allt bråte vi rensar bort, verkligen spännande med en trädgård som man inte har en aning om vad som finns i den. Vi har hittat mängder med rabarber i alla fall, och svarta vinbärsbuskar – så till vintern kan vi njuta av saftiga, goda, supernyttiga, ekologiska bär till morgongröten och burkar med hemlagad rabarberchutney kan få ta plats på hyllorna i matkällaren!
Och det jobbas för fullt på gården – grunden för växthuset är grävd och murad, en liten veranda till vårt lilla hus påbörjad, fönster renoveras och målas, häst- och kogödselhögar ligger redo och väntar på att få komma ner i bäddarna. Våra frösådda plantor och de växter vi kunde ta med oss i flytten har fått börja komma ut på lite försiktig tillvänjning så de är redo sen när det kommer ut på riktigt. Men vi ser verkligen fram emot att få växthuset färdigt, nu har vi en mycket provisorisk lösning med alla plantor i källaren med växtbelysning = inte tillräckligt med ljus = gängliga plantor…men så får det vara i år, det blir något i alla fall! Även om de ser skrangliga ut i början brukar de flesta tuffa till sig en bit in på säsongen, naturens fantastiska förmåga till anpassning och överlevnad!
Nästa steg blir att börja bygga upphöjda permakulturbäddar och med tanke på hur mycket halvförmultna stockar, ris, kompost, gödsel, halm, ensillage vi har så kommer det bli toppen! Återkommer snart med mer bilder och info om hur vi gör – till valborgshelgen kommer ett stort gäng vänner som är nyfikna och villiga på att hjälpa till med starten av det arbetet, och då ska vi dokumentera!
Öppet hus på Gröna Ånäs
Tack till alla som kom till Ånäs på Öppet Hus idag. Vi känner oss tacksamma/hedrade att så många (ca 50 pers) tog en del av denna vackra annandag påsk att komma hit upp en stund för att höra om Ånäs historia och om våra planer. Vi kunde efteråt konstatera det vi känt ända sedan vi flyttade hit – Löa är en ”häftig” plats med en massa ”häftiga” människor! Stort tack!
Det grävs för fiber och växthus
Våren är kommen även till Bergslagen. Det börjar bli brådis med att förberedda för att komma i ordning inför kurser, besök och boenden här i sommar. Och en sommar utan ett växthus är ingen sommar, åtminstone inte för oss. Därför är nu ett 40 kvm stort växthus inköpt. Återstår är att bygga en ordentlig grund där det kan stå stadigt och länge. En god vän kommer hit efter påsk för att hjälpa till med gjutningen av grunden. Så länge har den lokala gräventreprenören, Bäcktorpar´n, varit här och schaktat upp platsen där växthustet ska stå. Samtidigt har dom grävt ner slangar i marken för fiberbredband, el och vatten. Gissa om det har blivit lerigt när stora grävskopor kört omkring på den mjuka vårtomten?! Men, men…det torkar väl upp?! Bra blir det hur som helst:-)
Det gror!

Olika sorters tomatplantor som snart ska omskolas – röda, svarta, biff, körsbär, röda och gula. Mums!
Som hängiven odlare börjar det klia i fingrarna när den första vårsolen tittar fram, man inventerar sitt fröförråd och tittar i frökataloger efter nyheter och börjar drömma om sommarens växtlighet! I år står vi i ett lite annorlunda läge där vi ännu inte har varken växthus eller odlingsbäddar klara – men det kommer! Så en hel del nödvändiga grödor är redan på gång – tomat, purjo, lök, selleri, paprika, chili m.m. har redan tittat upp. Häromdagen såddes pumpor, zucchini, gurka och annat gott, så vi ska nog få lite skörd i år också!
Upptäcksresan på gården!
Det här med att bli med gammal gård, det är en riktig upptäcksresa och vi hittar och upptäcker dagligen de mest fantastiska och fullt användbara saker och prylar! Betänk att vi kom hit mitt i mörkaste tiden på året och med ett snötäcke som effektivt har gömt allt – nu när snön har börjat smälta och ljuset kommer tillbaka uppenbarar sig plötsligt en massa grejor! Häromdagen hittade vi en gammal vedklyv som halvt nedsjunken och insnärjd i vegetationen såg väldigt missmodig ut. Men vi fick upp den med hjälp av spett och spadar och sedan rullades den på stockar fram till ladan. Som tur är så är Rolf mycket tekniskt kunnig, så efter lite fixande med elkontakter provade vi att sätta på den – TAA DAA – den fungerar! Så nu har vi en fullt fungerande vedklyv till vinterns all ved som ska vara huggen och kluven innan midsommar – man tackar!