Våren har verkligen kommit med både friska vindar och sol och Kung Bore har nog gjort sitt för säsongen och har förhoppningsvis dragit långt bort nu! Det börjar titta upp vitsippor och scilla under allt bråte vi rensar bort, verkligen spännande med en trädgård som man inte har en aning om vad som finns i den. Vi har hittat mängder med rabarber i alla fall, och svarta vinbärsbuskar – så till vintern kan vi njuta av saftiga, goda, supernyttiga, ekologiska bär till morgongröten och burkar med hemlagad rabarberchutney kan få ta plats på hyllorna i matkällaren!

VäxthusgrundOch det jobbas för fullt på gården – grunden för växthuset är grävd och murad, en liten veranda till vårt lilla hus påbörjad, fönster renoveras och målas, häst- och kogödselhögar ligger redo och väntar på att få komma ner i bäddarna. Våra frösådda plantor och de växter vi kunde ta med oss i flytten har fått börja komma ut på lite försiktig tillvänjning så de är redo sen när det kommer ut på riktigt. Men vi ser verkligen fram emot att få växthuset färdigt, nu har vi en mycket provisorisk lösning med alla plantor i källaren med växtbelysning = inte tillräckligt med ljus = gängliga plantor…men så får det vara i år, det blir något i alla fall! Även om de ser skrangliga ut i början brukar de flesta tuffa till sig en bit in på säsongen, naturens fantastiska förmåga till anpassning och överlevnad!

gödselNästa steg blir att börja bygga upphöjda permakulturbäddar och med tanke på hur mycket halvförmultna stockar, ris, kompost, gödsel, halm, ensillage vi har så kommer det bli toppen! Återkommer snart med mer bilder och info om hur vi gör – till valborgshelgen kommer ett stort gäng vänner som är nyfikna och villiga  på att hjälpa till med starten av det arbetet, och då ska vi dokumentera!