Fertilitet och hypnos

När ett par/kvinna beslutat sig för att skaffa barn vill förstås alla att graviditeten ska ske omgående. Men ibland kan det dröja lite längre, upp till ett år är helt naturligt. Däremot så kan katastroftankar gällande möjligheten att bli gravid dyka upp betydligt tidigare än så, och dessa kan verkligen bli käppar i hjulet och kan till och med påverka möjligheten till graviditet på ett negativt sätt. Man kan bli totalt uppslukad av tankar på graviditet och det kan genomsyra hela tillvaron. Det kan vara svårt att fokusera på andra saker i livet och när tiden går kan det hända att en eller båda parter börjar känna sig både utanför och isolerad, till och med deprimerad, speciellt om vänner och bekanta börjar skaffa både ett och flera barn. Man är inne i en ond spiral av stresstankar.

Vårt sinne har enormt stort inflytande över våra kroppsliga funktioner, som i hög grad påverkas av både våra känslor, tankar och vår tro. Det finns naturligtvis många olika orsaker till infertilitet men upplever vi oro, stress eller andra negativa känslor kan dessa påverka även hormonsystemets förmåga att kontrollera bland annat ägglossning, spermieproduktion och graviditet. Det är också nästan lika vanligt att problemet ligger hos mannen som hos kvinnan, och båda parter kan behöva stöd i denna process.

Med hjälp av hypnos och speciellt utformade övningar för avslappning och visualisering kan man öka chanserna till befruktning och frisk graviditet.

Fertilitetshypnos passar för de som försöker bli gravida på naturlig väg likväl som ett komplement till medicinsk hormonbehandling eller IVF. Hypnosen, samtalen och avslappningen man lär sig stödjer processen och ökar chanserna till befruktning.

 

Graviditet och hypnos

Många kvinnor känner rädsla inför graviditet och stundande förlossning, man kan vara rädd för smärta, sjukhusmiljöer, komplikationer eller till och med att bli mamma och förälder. Man kan känna sig främmande i sin kropp, orolig för att inte ens partner ska uppskatta den kroppsliga förändringen eller annat.

Oavsett vilket så är vår förmåga till avslappning och tillit till kroppens egna, fantastiska förmåga och anpassning en enorm hjälp när det gäller graviditet och födsloarbete.

Med hjälp av speciella hypnos- och avslappningsövningar med stöd och samtal, kan man förbereda sig för kommande förlossning och kan i god tid öva på självhypnos för avslappning och smärtreducering.

För både graviditet- och fertilitetshypnos vill jag att paret kommer tillsammans, ibland alla sessioner men särskilt i början. En blivande pappa kan minsann också behöva stöd och känna rädsla inför livets stora att bli far!

Ett gratis introduktionssamtal på 30 minuter ingår så vi får träffas innan terapistart.

Jag är utbildad CHFP (Clinical Hypnosis Fertility Practitioner) hos Sharon Mustard/Easibirthing i London och fick min utbildning till Doula på Södersjukhuset i Stockholm 1998.

Tidsåtgång:  ca 60 minuter/session

Kostnad: 500 kronor inkl moms.