Verksamhet

Grönsaksodling

I snart 30 år har vi odlat stor del av våra egna grönsaker, bär och frukt. En självklarhet är att göra det utan att använda konstgödsel, gifter eller stora maskiner. Känslan av att vara med hela vägen från att ett frö sås tills dess magen fylls med näringsrika och giftfri mat är oslagbar. År för år har odlingar utvidgats och sedan ett par år har vi börjat sälja överskottet av grönsaker. Men främst odlar vi alltså för självförsörjning.

Djurskötsel

Våra djur är en del av gårdslivet, de har alla syften men sin närvaro och vi vill ta hand om dem så bra vi kan. För oss betyder det att de har vår närvaro och omtanke. Vi lär oss av att umgås nära med djuren, ser dem som de individer som de är och tar hand om deras respektive behov. Detsamma gäller för djuren som för oss, vi vill att de ska få bra mat, en härlig tillvaro att må bra i och ha ett fullgott liv här på gården.

Vi är oändligt tacksamma för de gåvor deras närvaro ger oss här på gården!

Hantverk

Att arbeta med händerna på ett eller annat sätt är för oss på Gröna Ånäs inte bara ett måste för att utföra de vardagliga sysslorna på gården, men även ett sant nöje. Vad som ryms inom begreppet hantverk är svårt att definiera då det allra mesta som görs var dag överallt sker med händerna som de främsta verktygen: laga mat, köra bil, skriva på tangentbord osv.

Enligt vår definition handlar dock hantverk om det som skapas av ett samarbete mellan hjärna och händer, där funktionalitet och form har en stor betydelse. Att bearbeta ull till garn som slutligen stickas till en kofta. Att skära och forma remsor av björknäver som flätas till en korg. Att blanda och kombinera färger som penslas för att skapa en målning. Att hugga med yxa och skära med kniv i en bit trä tills det blir en slev. Ja, listan på exempel kan göras oändligt lång, men det mesta har en lång tradition i historien med naturen som källa för material och inspiration.

Tillsammans har vi som bor på gården ett varierat utbud av kunskaper och erfarenheter inom hantverk. Textilbearbetning, skinngarvning, näverslöjd, träslöjd, stickning, virkning, träsvarvning och mycket mer. Och inte minst en stor nyfikenhet att alltid lära sig mer och utforska befintliga och nya tekniker.

Sessioner/behandlingar

Är du nyfiken på att utforska din egentliga kapacitet och möjligheter att faktiskt vara den du vill vara? Eller har du tröttnat på inre begränsningar och tillkortakommanden?

Irène har 30 års erfarenhet av arbete med människors fysiska och mentala hälsa och har drivit egen praktik i många år. Här på Gröna Ånäs finns det också möjlighet till privata sessioner för dig som känner att ett lyssnande öra skulle vara skönt, eller som vill förändra något som inte längre fungerar.

Läs mer om Irénes behandlingar

bild målningskurs 2
Samodling

Löa Samodling

Ett av de absolut roligaste och mest tillfredställande verksamhet vi tog initiativet till sommaren 2020 var att starta upp en kollektiv tillsammansodling på en del av våra åkrar. Elva bybor gick samman och odlar nu ca 600 kvm med härliga, giftfria, ekologiska, lokalodlade grönsaker. Vi kallar oss för Löa Samodling. Jösses, så kul det är att arbeta tillsammans på det här sättet! Må fler samodlingar starta upp både här i byn och på andra ställen.