Gårdsfolket

Det är vi sex som bor permanent på Gröna Ånäs. Plus ett gäng med andra djur…

Det är vi som utgör gårdsfolket här på Gröna Ånäs

Iréne Elmström

Mångsysslare med ett stort antal olika hattar och intressen i livsbagaget – sömmerska, chefsreceptionist på hotel, garnkreatör, massageterapeut, aromaterapeut, örtagumma, mamma, utbildare inom massage för barn & vuxna, drömmare, djurälskare, doula (hjälpföderska), hustru, gympaledare, ansiktszonterapeut, reflexolog, grönsaksodlare, hypnosterapeut, healer, bokslukare, Tidigare Liv terapeut, processledare, symbolterapeut (bl. a. drömmar, inre bilder, målande, sägner/sagor), hobbymålare, lyssnare, vandrare, samtalsterapeut, matlagningsentusiast, fertilitetsterapeut, chokladälskare och diverse annat smått & gott!

Helén Liljedahl

Här har ni en drömmare som gjorde ett val och kastade sig in i en helt ny tillvaro tillsammans med familjen Elmström!

Jag är född och uppvuxen i Sundsvall på 80-talet, där min dragning till skogen tog fart genom aktivt scoutliv under många år.  Därefter har jag inom yrkeslivet hunnit skaffa mig erfarenhet av både serviceyrken, sjöliv och inventering av skog och mark. Jag har en obotlig vilja att lära mig mera, vilket har lett mig in på flera olika spår inom utbildning och tillslut tagit mig hit till Gröna Ånäs. (Och nej, jag är inte färdig med lärandet än, bara i startgroparna! När jag inte vill lära mig något nytt, då är det dags att lämna detta jordeliv.)

Jag har hunnit bo i och utforskat många delar av vårat långa, vackra land innan jag nu landat här i Bergslagen med allt vad det har att erbjuda. Stadens vimmel har jag lämnat bakom mig, till förmån för skogens livskraft, gårdens mångfald och den gemenskap vi bygger upp här.

Att vara en del av omställningen vi jobbar för på Gröna Ånäs känns helt rätt. Jag vill veta var min mat och de produkter jag använder kommer ifrån. För mig är det viktigt att jag kan stå för det jag gör, äter och det sätt jag lever. Jag vill ta ansvar för den människa jag är, vara medveten och aktivt ta del av mitt liv!

Stay wild

Elias Elmström

Det är jag som är sonen till Rolf och Irene. Att jag vuxit upp med föräldrar som tänkt lite ”annorlunda” än de flesta har tveklöst satt sina spår. Redan som barn spenderade jag mycket tid i skog och mark och hade inga tankar eller drömmar på någonting som kallades karriär eller arbetsliv. Med tonåren kom som för de allra flesta en mindre revolt och frigörelse från det bekant familjära. För min del innebar det en del resande i världen, diversearbete och stadsliv. Ganska snart insåg jag dock att jag saknade natur och lantlivet vilket resulterade i att jag studerade naturrelaterade utbildningar på folkhögskola och universitet under flertalet år. Under och emellan dessa arbetade jag som naturguide och fortsatte att utveckla mitt intresse och kunskap för vild natur.

Med tiden kom också förståelsen för att många delar av den moderna livsstilen är dysfunktionella och ohållbara för både människa och natur, inte minst angående konsumtion och matproduktion. Med de insikterna gjorde jag ett val – att sträva efter att leva en livsstil som jag anser är hållbar och tillfredsställande på så många plan som möjligt. Att jag råkade ha föräldrar som redan hade en stor gård med enorm potential för att upprätthålla en önskvärd livsstil gjorde resan dit betydligt enklare – och roligare!

Rolf Elmström

Basketnörd som ungdom, gymnasieingenjör, tekniker, jorden runtfarare, kiropraktor, lärare, make, pappa x 2, chefslärare, marknadschef, skoletablerare i Japan, chefredaktör, tidsskriftsägare, marknadschef igen, VD på Axelsons Gymnastiska Institut, egenföretagare sedan mitten på 90-talet… Ja, det är vad jag har gjort, iallafall yrkesmässigt. Ca 25 år inom den manuella medicinen.

Numer är jag en så kallad omställare som försöker leva med en livsstil som lämnar så små ekologiska fotavtryck som det bara går här på jorden.  Är stolt över att ha lämnat lönearbete och istället ägna helhjärtat tiden till Gröna Ånäs och att verka för en hållbar framtid. Förhoppningsvis kan det vi gör här på gården inspirera andra också bli “omställare”.

Vill man veta mer om mig finns ett avsnitt på podden Andra sätt, “Downshiftad VD och exil-08:a”